Masajul actioneaza asupra organismului sub trei forme fizic, psihic si mental
LA NIVEL FIZIC
Masajul actioneaza in primul rand asupra pielii, asupra musculaturii, articulatiilor si a ligamentelor. Foarte importante sunt efectele de tonifiere a pielii, de modelare a corpului prin eliminarea surplusului de grasime. La un nivel mai profund, masajul actioneaza prin stimularea si armonizarea activitatii organelor interne. Multe dintre persoanele care au facut cure intensive de masaj au constatat ca digestia s-a accelerat, constipatia si balonarea au disparut. De asemeni este cunoscut faptul ca deseori masajul realizat constant amelioreaza si chiar vindeca anumite afectiuni. Toate acestea au drept efect reglarea armonioasa a greutatii, eliminarea mai facila a grasimii, intarirea musculaturii, cresterea tonusului. Durerile de cap, insomnia, tulburarile digetive inclusiv constipatia, artrita, astmul, sinuzita, precum si dureri minore sunt cateva din problemele care se amelioreaza in urma masajului.
LA NIVEL PSIHIC
Masajul are o serie de efecte profunde care sunt determinate in principal de intensitatea, durata si frecventa cu care a fost realizat masajul, gradul de concentrare al atentiei pe perioada masajului, precum si zona in care a fost facut masajul. Cercetarile ce au fost facute cu privire la efectele complexe ale masajului, au aratat ca, pe masura ce a fost facut mai des, cu intensitate mai mare iar sedintele mai lungi, acest procedeu stravechi a influentat foarte mult psihicul intr-un sens profund benefic. Observatiile facute la numeroase persoane care au beneficiat de masaj au permis constatarea faptului ca masajul poate accelera si chiar debloca procesul de armonizare a psihicului. El ajuta la trezirea sau retrezirea capacitatilor afective si la dinamizarea si rafinarea sensibilitatii, permite dobandirea unei increderi marite in propria fiinta si propriul corp.
Unul dintre beneficiile imediate ale masajului este sentimentul de relaxare deplina si calm. Aceasta se intimpla datorita faptului ca masajul stimuleaza producerea de endorfine, substanta chimica din creier care produce sentimentul de fericire. De asemenea se reduc nivelurile hormonilor de stres ca adrenalina, cortisolul si norepinefrina. Cercetarile indica faptul ca nivelul crescut de hormoni de stres dezechilibreaza sistemul imunitar.
Unele dintre beneficiile masajului sunt si reducerea tensiunii musculare, o circulatie imbunatatita, stimularea sistemului limfatic, reducerea nivelului de hormoni de stres, marirea mobilitatii si flexibilitatii incheieturilor, tonus al pielii mai bun, vindecarea mai rapida a leziunilor la nivelul tesutului moale, acuitate mentala, reducerea anxietatii si depresiei.
LA NIVEL MENTAL
Masajul are un efect deosebit de benefic asupra mintii prin deblocarea si armonizarea planului psihic, asigurand un fundal adecvat desfasurarii proceselor mentale. Masajul actioneaza si prin imbunatatirea constientizarii propriului corp, prin eliminarea anumitor probleme la nivel somatic, care pot agrava dezvoltarea intelectuala armonioasa. Mintea si psihicul sustin masajul prin adoptarea unei gandiri constructive, care sa evoce si sa anticipeze efectele profund benefice ale masajului.